Tidigare möte

Nedan finner du dokumentation från klubbens möte

Medlemsmöte 2022-10-11 kl 19.00

Närvarande endast 7 medlemmar. Platsen för mötet var i klubblokalen Ringstorp. 
Ordföranden hälsade alla välkomna till dagens möte

Samarbete med Helsingborgs fotoklubb

Vi har bokat in 2023 års klubbträffar i HF lokaler andra onsdagen i månaden. 

Hyran har fastslagits till 350 kronor per tillfälle. Vi var också överens att föreslå våra respektive valberedningar att föreslå att HF ordförande väljs in i SFVK styrelse på årsmötet i februari och att SFVK ordförande väljs in i HFs styrelse 2023. Vi har också talat om att göra någon gemensam insats till att hjälpa Ukraina med matlådor. 

Christoffer, vår drönarspecialist har varit i kontakt med Sofiero och Höstljus. Planen är att tillsammans med fotoklubben utanför besökstid, besöka Sofiero. En preliminär dag är 31/10 men jag återkommer när detta är bestämt.   

Bokade cirkelkvällar i redigering, Premier Pro/Premiere Elements,  Final Cut/Imovie och Pinnacle

Göran konstaterar att intresset för kursen Pinnacle redigering är lågt, inga anmälningar varför projektet utbildningsprojektet för Pinnacle läggs ner.

 Både Thomas och Per har anmälningar till sina kurser.

Pers fotolåda

Undertecknad visar upp sin fotolåda som består av: 

Sony PXW-Z 90, Sony RX 100/4, GO PRO 7, Mobilkamera Samsung S21, GoPro drönare KARMA, videostativ 1 och 2, Gimbal till gopro och en annan till RX100, Hävstång/kamerahiss, Släde 1 och 2, Röde mick till både Sony och go pro, Belysning 1 och 2 varav en vattentät, reflektor, Tv monitor och en Dator.

Att göra research och skriva manus samt vikten av att boka filmningar (Per)

Undertecknad berättade om planering inför en resa. Viktigt att boka in eventuella filmningar då det är risk att inte få filma det du tänkt.

Bakom kulisserna Thomas och Per berättar om resan till Italien 16-23/9 (lite film bakom kulisserna)

Filmen dag 3 visades + Thomas nygjorda film!

”medlemsfilm”

Lennart visade delar av sin film Hässleholms stadsmusikkår och berättade om hur han utnyttjat tekniken 4K i redigeringen. 

Undertecknad visade filmen ”Fiske på Gran Canaria” 

 Kommande medlemsmöten är planerade till följande datum

30 november och 15 december

Ordförande avslutade mötet och tackade alla som närvarade
Vid pennan Per

Medlemsmöte 2022-09-07 kl 19.00

Närvarande 15 medlemmar samt att mötet sändes live via FB för de som inte hade möjlighet att närvara. Platsen för mötet var i klubblokalen Ringstorp. 

Ordföranden hälsade alla välkomna till dagens möte

Samarbete med Helsingborgs fotoklubb

Vid dagens möte fanns 3 medlemmar från Helsingborgs fotoklubb. SFVK har inlett ett tätare samarbete med fotoklubben. Bland annat får respektive medlemmar i föreningarna närvara vid respektive klubbars medlemsmöten. Från år 2023 kommer SFVK att ha sina medlemsmöten i fotoklubbens lokal vid Planteringen.

Planerade cirkelkvällar i redigering, Premier Pro, Final Cut och Pinnacle

Klubben kommer att arrangera arbetsgrupper där fokus kommer att ligga kring redigeringsprogram. Följande arbetsgrupper kommer att bildas;
Pinacle ledare Göran Larsson
Final cut ledare Thomas Merlöv
Premier Pro ledare Per Lundgren

Respektive ledare kommer att kalla till arbetsmöten och utbildning kommer att i första hand hållas i Fotoklubbens lokal. Separat meddelande om tider och lokal kommer att skickas ut.

Kommande medlemsmöten är planerade till följande datum

11 oktober
30 november
15 december

Resebidraget 2022

Per informerade om att det beviljade resebidraget kommer att användas till en resa till Italien den 16 till 23 september

Sommarfilmtävling 2022

Den årligt återkommande sommarfilmtävlingen avgjordes under kvällen. Det hade lämnats in 9st filmer till tävligen

Tävlande filmer var;

Film nr – Titel – Tävlande

 • 1 – Rådjuren och räven – Peter Nilsson
 • 2 – Trollsjön Abisko – Lennart Mattsson
 • 3 – Sensommarmorgon på Björkenäs – Göran Larsson
 • 4 – Klockgrodor Möllefälad – Inge Johnsson
 • 5 – En vanlig dag på väg till mitt arbete – Jimmy Svensson
 • 6 – Grannen – Christer Nordlund
 • 7 – Snigel med sitt hus – Thomas Merlöv
 • 8 – Katthult nu & då – Patrick Johansson
 • 9 – Palazzo Bacile – Per Lundgren

Medlemmarna på mötet fick sedan rösta på vilken av de tävlande filmerna som skulle komma 1:a, 2:a eller 3:a. De som tävlade fick inte rösta på sina egna bidrag.

Som pausfilm, när rösträkningen skulle sammanställas, visades en kortversion av en nyskriven musikal. Christer Nordlunds tävlingsbidrag Grannen handlade om en intervju med Christer’s granne som under pandemin skrivit och filmat en musikal. Musikalen heter ”The rookery of ST Giles”

De tre bästa tävlingsbidragen blev följande;

Vinnare 42 poäng Grannen av Christer Nordlund

2:a plats 13 poäng Trollsjön Abisko av Lennart Mattsson

3:e plats 11 poäng Palazzo Bacile av Per Lundgren

Tack till alla inlämnade tävlingsbidrag

Utanför tävlan visades Tom Sjöö’s film som tyvärr blev för sent anmäld inför tävligen. Titel på Tom’s film var ”Vad mycket fint vi har i naturen”

Medlemsfilm 

När Ostindiefararen Göteborg besökt Helsingborgs hamn i somras så fick filmklubben möjlighet att filma fartyget både ut- och invändigt. Jimmy Svensson hade klippt ihop de som filmade till en gemensam.

Ordförande avslutade mötet och tackade alla som närvarade

Vid pennan Patrick

Drönarflygning onsdag 8/6 hos Göran i Ausås kl 17.00

VI BLEV 5 DELTAGANDE ENTYSIASTER ÄVEN OM BARA 2 HADE ANMÄLT SIG!

Det är nyttigt att tränings flyga och Christoffer imponerade på oss vad gäller MÖJLIGHETERNA och inte minst med värdefulla tips!

Några bilder från träningen hos Göran!pastedGraphic.pngpastedGraphic_1.pngpastedGraphic_2.pngpastedGraphic_3.png

Medlemsmöte 2022-03-09 kl 19.00

Närvarande 15 medlemmar samt att mötet sändes live via FB för de som inte hade möjlighet att närvara. 

Ordföranden hälsade alla välkomna till dagens möte

FÖREDRAG ROLF HAMARK

Rolf Hamark är en filmare och producent som bland annat filmar i Anders Olofssons projekt Stall-Erik och Snapphanarna. I dagens föreläsning berättade Rolf om olika filmprojekt genom åren och visade olika klipp från olika produktioner.

MEDLEMSFILM PROJEKT

Lennart Mattson är engagerad i ett filmprojekt som handlar om Termikstråket dvs hur fåglar utnyttjar den optimala flygvägen i förhållande till vindar. Projektet belyser också problematiken för fåglar när det blir mer vanligt med vindkraftverk i landskapet. Lennart visade en del filmmaterial från det pågående projektet.

FÄRGKORRIGERINGSPROJEKT

Inför dagens möte fick de medlemmar som ville visa upp olika förslag och tolkningar på färgkorrigering av en filmsekvens som kommer från ett filmprojekt från Färöarna. De olika förslag som visades gav prov på olika tolkningar allt ifrån förstärkning av färger till helt nedtonade färgskalor.

PATRICK’S FOTOLÅDA

Ett återkommande inslag är att någon medlem vid varje möte berättar vilken typ av filmutrustning de använder sig av i sitt filmande. Patrick visade vilka olika filmkameror som han använder. 

 • Sony Handycam HDR-CX405 videokamera, lätthanterlig kamera som filmar full HD 1080
 • Gopro Hero 8 Black, kamera som mestadels används i rörelse exempelvis i fäste med sele
 • Sony Xperia 5, mobilkamera som är nära tillhands filmar i 4k och kamera stillbilder 23 mp

Ordförande avslutade mötet och tackade alla som närvarade

Vid pennan Patrick

Medlemsmöte 2022-01-13 kl 19.00

Närvarande 9 medlemmar samtidigt som vi hade kopplat upp oss och sände mötet live via FB där vi hade några besökande. 

Ordföranden hälsade alla välkomna och meddelade att kvällens gäst, Christoffer tyvärr fått lämna återbud pga corona. Chistoffer kommer köra sitt program på aprilmötet istället. Christoffer är dessutom ny medlem i klubben!

MINUTFILM

Mötet inleddes med några korta inspirationsfilmer inför kommande  Minutfilms festivalen i Stockholm 31/4. Per visade bla. Upp sitt bidrag.

FÄRGKORRIGERINGSUPPDRAG

Kvällens Gäst Christoffer Nilsson utgick och istället talade Thomas om ett nytt FÄRGKORRIGERINGSUPPDRAG. Uppdraget går ut på att alla medlemmar ska ladda ner en film från Vimeo, Per skickar ut länk under morgondagen. I filmen finns tre tydliga nyansskillnader eftersom några bilder är filmade medsols och andra motsols. Alla medlemmarna redovisar sitt arbete på nästa möte 9/2.

JIMMYS FOTOLÅDA

Jimmy gick igenom sin fotolåda. Man kan konstatera att man kan åstakomma mycket med små medel.

MEDLEMSFILMER

Per visade sin film ”GRINDVALSJAKTEN PÅ FÄRÖARNA”. Tyvärr havererade visningen pga tekniskt fel. Visningen gör vi vid senare tillfälle.

Jimmy visar en film från ”cross bike eventet”

Per har plockat fram en gammal ”klubbfilm” NUMMOK från 2004 med bla. Från lidna Arne och Sten i rollerna. Det fanns önskemål om att dessa gamla filmer ska läggas upp på klubbens Vimeokonto

MEDLEMSUPPDRAG 2022

Per informerade om att alla kunde nu söka resebidrag då styrelsen beslutar att även i år sätta 10000 kronor till ett ”medlemsuppdrag”. Uppdraget går ut på att minst 2 medlemmar ger sig ut på ett uppdrag/resa typ förra årets Färöresa eller ett besök på någon mässa. Syftet med resan ska vara att man kommer tillbaka till klubben och förmedlar sina upplevelser i syfte att övriga medlemmar även kan tillgodoräkna sig denna kunskap. Ansökan ska göras till styrelsen senast 9/2 där man anger resmål och syfte och mål med resan samt hur detta ska återrapporteras till övriga medlemmar. Styrelsen är noga med att det ska vara minst två personer från filmklubben i detta uppdrag.

Vid pennan Per

Medlemsträff 2021-10-27 kl 19.00 i klubblokalen på Kurirgatan 1, 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 9 st medlemmar. Tyvärr var det ett missförstånd i kommunikationen mellan de som skulle fixa fika så vi fick bara kaffe på kvällens möte.


SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. 

Kvällens program

Manus inför ett dokumentärfilmsprojekt

Resan till Färöarna

Per gick igenom upplägget för resan! Se föredrag i bifogat PP presentation

Filmen ”favoritdestination Färöarna”

Per visade filmen ”favoritdestination” FÄRÖARNA (ett SFVK projek)

Minutfilmsfestivalen 14 november på Dunkers Kulturhus kl. 12-18.00

Per gick igenom festivalprogrammet och tittar på några Lokala filmer(Se bifogat PP presentation)

Vi diskuterar frågan vad vi ska visa på festivalen? Om vi ska visa hela filmen från Färöarna måste vi klippa i Arnbergsfilmen. Per tror att detta ska funka bra. Arnbergsfilmen har vi ändå visat offentligt vid flera tillfällen medan Färöarna är ny.

Målet är att försöka rekrytera nya medlemmar på Dunkers.

Niels bilder

Niels avslutar kvällen med att visa några bilder från sin resa på Färöarna med motorcyckel.

Kvällens möte avslutas med massor av positiva diskussioner. Undertecknad fick upplevelsen att ingen ville gå hem!

Ett mycket trevligt möte.
Nästa medlemsmöte är planerat till den 17 november

Per återkommer till de som anmält sig som funktionärer på filmfestivalen 14/11.

// Per

Nedan bifogas PowerPoint presentation.

Medlemsträff 2021-09-22 kl 19.00 i klubblokalen på Kurirgatan 1, sändes även live över Facebook 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 15 st medlemmar i klubblokalen samt några via live sändning i Facebook


SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. 

Kvällens program
Föreläsning av Gustav Annerblom lärare på Fridhems Folkhögskola
Sommarfilmstävling
Visning medlemsfilm

Föreläsning
Det var egentligen tänkt att Caroline Eriksson, som är filmpedagog på Fridhems Folkhögskola, skulle föreläsa om ”att göra film tillsammans”. Tyvärr fick Caroline förhinder så Gustav Annerblom fick ersätta Caroline. Gustav är lärare i fim på Fridhems Folkhögskola.
Gustav gick igenom några viktiga punkter att tänka på när man producerar film.

Berätta i bild istället för i ord genom aktion och handling
Det måste finnas scenanvisningar. I scenanvisningar ska det framgå en beskrivning av det som ska synas på film. Allt ljud förutom dialogen ska det finnas anvisningar om.

Filmen ska ha en vändpunkt.
Förändringar som skickar handlingen i en ny riktning

Mål med filmen
Det ska finnas vilja och medel. Vilja ska vara kopplat till målet
Vilken angelägenhetsgrad har de olika scenerna. Hur stort värde för handlingen har denna angelägenhet
Vilken undertext har filmen. Med detta menas innebörden av vad som sägs och hörs i filmen. Det ska finns en skillnad mellan dialog och den berättande bilden

Medlemmarna fick ett uppdrag av Gustav att göra en 2-4 minuter lång film i grupp.

Utgångspunkten för handlingen i filmen är ett manusskal där det finns en färdig dialog som ska vara med i filmen. Filmen ska bestå av 3 scener. Scen 1 och 3 ska vara interiör och scen 2 ska vara exteriör 

Grupperna få själv bestämma vilken gener filmen ska ha och vilka scener som ska ingå. Gruppen har också rätt att stryka, ändra eller lägga till replik vid ett tillfälle.

Redovisning av filmer är tänkt till novembermötet

Sommarfilmstävling
En sommarfilmstävling var utlyst bland medlemmarna sedan tidigare och 10 bidrag var anmälda
Följande bidrag tävlade

1 Motorstoppet Göran Larsson

2 Sandstorm Annelöv-Kvärlöv Bertil Erlandsson

3 Dokumentärfilmaren Per Lundgren

4 Övergångstället Peter Olsson

5 Komma vidare Jimmy Svensson

6 Kris i dessa Tider Christer Nordlund  Filmen utgick av tekniska skäl

7 Öbor Håkan Rosenqvist

8 Hörby MTB Thomas Merlöv

9 Sillfilékurs på Öresund Rolf Jonasson

10 Taxi Joakim Ott

Föreläsaren Gustav Annerblom utsåg tre favoriter med följande motiveringar;

Sandstorm Annelöv-Kvärlöv – Bästa observerande dokumentär
Sandstorm skildrar ett poetiskt naturfenomen genom långsamma åkningar och sökande rörlig kamera. I kombination med längtansfull musik skapar filmaren en känsla av vördnad och förundran. Genom sin tydliga avgränsning åskådliggörs filmens förmåga att återge den mänskliga blicken. En kombination av enkelhet och magi.

Komma vidare – Bästa existentiella spelfilm
Ett psykologiskt drama – där den inre konflikten får en yttre förhöjd dramatisering i vardagsmiljö. Genom det visuellt monotona kamera och klipparbetet i dialogscenen som breder ut sig genom filmen uppstår en hypnotisk effekt som bidrar till den gåtfulla och märkligt spänningsfyllda scenen.

Taxi – Bästa animation
Med stilsäker animation, karaktäristiska miljöer och genomarbetad ljudläggning utspelar sig en taxifärd med säregen stämning och tydlig komisk poäng. En blivande publikfavorit på kortfilmsfestivaler.

Medlemmarna fick också rösta på de tävlande bidragen och följande tre filmer fick pris. Filmerna ligger på Vimeo med länkar nedan.

1:a pris Motorstoppet av Göran Larsson


2:a pris Dokumentärfilmaren av Per Lundgren


3:e pris Taxi av Joakim Ott

Från vänster Per, Göran och Joakim. Priserna bestod av olika slags buteljerad dryck Grattis till alla vinnare. 

Medlemsfilm
Visades en medlemsfilm av Per & Thomas som i somras varit på Färöarna och filmat

Nästa medlemsmöte kommer till stora delar att handla om filmäventyret på Färöarna 

Nästa medlemsmöte är planerat till den 27 oktober

// Patrick

Medlemsträff 2021-04-21 kl 19.00 via Zoom 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 14 st medlemmar digitalt via zoom


SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. 

Allmänt
Som informerats om i tidigare möten så är det fortfarande aktuellt att på förfrågan från Svenska Filmförbundet arrangera minutfilmsfestival i Helsingborg den 14 november. Klubben har sonderat hur ekonomiska garantier kan arrangeras och fått förhandsbesked från Helsingborgs stad en garanti för kostnadstäckning upp till 40 000 kronor. Tanken är att hyra stora salen i Dunkers Kulturhus.

Svenska film- och videoförbundet har engagerat David Wramneby att hålla nybörjarkurs för filmframställning. Klubben ska ställa fråga till David om det går att få en specialkomponerad kurs uppdelat i tre delar. Första delen hanterar ideér, andra delen själva filmning och klippning och tredje delen recension och diskussion av färdiga filmer.

Filhantering och klipprogram (MED LÄNKADRESS)

FILADMINISTRATION 1 (INFRASTRUKTUR): 

FILADMINISTRATION 2: 

Medlemsmötet fortsatte sin serie om hur olika medlemmar jobbar med lagring av filmmaterial samt klippning och redigering. Per Lundgren hade förberett två instruktionsfilmer som berättade om vilken IT-infrastruktur som han använder samt struktur på lagrat material i olika mappar. Exempelvis olika mappar för material från olika kameror både rörliga bilder och stillbilder samt musik och ljud. Instruktionsfilm 2 gav oss en inblick i hur Per jobbar med redigeringsprogrammet Premier Pro från redigering till färdig film.

Medlemsfilmer (MED LÄNKADRESS)
Medlemsmötet avslutades med att visa filmerna;

Huggormar vid Hässleholmsgården av Lennart Matsson
Tranor filmat i Pulken vid Kristianstad av Thomas Merlöv

Datum för nästa medlemsmöte är inte bestämt och det är osäkert om vi kan hålla fysiskt möte utomhus i maj.

Göran Eng fick i uppdrag att se över om vi kan få till bättre teknisk lösning via zoom när vi ska visa inspelat material för mötesdeltagarna.

// Patrick

Medlemsträff 2021-03-24 kl 19.00 via Zoom 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 16 st medlemmar digitalt via zoom.
SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. 

Allmänt
Ordförande informerade om den förfrågan klubben fått att arrangera minutfilmsfestival den 14 november i Helsingborg på Dunkers Kulturhus. De ekonomiska förutsättningarna håller på att utredas och eventuellt bidrag från kommunen. Medlemmarna ställer sig positiva till att arrangera sådan festival

Information om att det kommer nya regler avseende cirklar och folkbildning som kan innebär förändrat arbetssätt för våra cirklar

Drönarregler
Det har kommit nya regler beträffande flygning med drönare. Två i klubben har registrerat sig som operatör och en har tagit drönarcertifikat A2. För att registrera dig som operatör behöver du registrera dig hos Transportstyrelsen. Det går att läsa mer om drönare via denna länk;  Drönare – Transportstyrelsen
Finns även en lathund här: Lathund Drönare

Filhantering och klipprogram
Göran Äng förvisade hur han jobbar med att organisera och spara filmmaterial samt gav en rundvisning i redigeringsprogrammet Davinci resolve studio och som finns som gratisversion.

Musik till filmer
Thomas gav tips om och demonstrerade en ny tjänst, soundstripe, för upphovsrättsfri musik att använda i bland annat filmer. Det går att få fram förslag på musik genom att välja olika kategorier eller instrument. Klubben tänker teckna ett avtal så att medlemmarna ska kunna testa tjänsten.

Filmning av tranor
Thomas berättade om att han och Göran kommer att åka till Vattenriket Pulken och filma tranor. De planerar också att sända live från Pulken via facebook

Kvällens möte avslutades med att visa två medlemsfilmer

Nästa medlemsmöte är planerat till den 21 april

// Patrick

Årsmöte och medlemsträff 2021-02-10 kl 19.00 via Zoom 

Vid kvällens årsmöte och medlemsmöte deltog 14 st medlemmar digitalt via zoom

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. 

Före medlemsmötet hölls klubbens årsmöte, se separat protokoll.

Efter årsmötet visade Thomas hur man organiserar och lagrar filmmaterial och hur man redigerar i Final cut. Den informativa presentationen var filmad genom skärminspelning. 

Som nästa punkt på medlemsmötet visades en introduktion av Lars-Berne Mårtenssons pågående filmprojekt. Lars-Bernes son Jesper har filmat Lars-Berne i olika miljöer på Råå där han berättar om olika historiska miljöer och sina upplevelser där.

// Patrick

Medlemsträff 2020-11-10 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 10 st medlemmar i lokalen och några medlemmar på distans.

Hela kvällens möte sändes via nätet till de som deltog på distans. Finns även inspelat att se i efterhand på Facebook.

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst och föreläsare Anders Olofsson. Anders var inbjuden att föreläsa om sitt filmprojekt ”Stall-Erik och Snapphanarna”.

Minutfilm

Ordförande Per Lundgren är medlem av juryn för SM i Minutfilm som arrangeras av Sveriges Kortfilmsfestival. Per hade valt ut 10 st filmer som tävlar i SM för att visa för medlemmarna vad det är för typ av filmer som tävlar och väcka intresse för att göra minutfilm. Sammanfattningsvis konstaterade medlemmarna att det var filmer av varierande kvalité och underhållningsvärde. Per uppmuntrade medlemmar till att lämna in tävlingsbidrag till filmfestivalen i april 2021.

Föreläsning Stall-Erik och Snapphanarna
Anders Olofsson höll ett föredrag om sitt pågående filmprojekt. Projektet tog sin början 1996 och har planerad premiär år 2025. Anders tog oss med på en berättelse om hur hans filmintresse började samt berättade om olika skådespelare som är med i hans film och anekdoter i samband med möte med skådespelare. Det var en mycket underhållande föreläsning.

Anders Olofsson berättar om sitt filmprojekt och hur Stall-Erik kom till

Övrigt

Ordförande efterlyste förslag från medlemmarna på programpunkter till medlemsmöten under 2021. Förslag kan lämnas till styrelsen.

Sigge visade en av sina filmer

Det är planerat julmöte den 10 december men med rådande restriktioner återkommer vi med detaljer kring detta

// Patrick

Medlemsträff 2020-10-07 kl. 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 11 st medlemmar i stora lokalen. Ingen sändning via nätet.


SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. 

Kvällens program!

Digitalisera gamla dia

Per visar och berättar om sitt projekt med 14000 diabilder hur man digitaliserar och lätt sätter ihop till ett historiskt bildband! 

Rita karta

Thomas har hittat den enkla vägen för att beskriva vilken väg vi kört på en karta. Frågan har varit uppe många gånger men detta är den enklaste vägen till framgång! Denna enkla väg täcker tyvärr inte alla möjligheter så vi kommer till frågan någon gång i framtiden.

Färgredigering

Det har kommit ut ny teknik där man färg redigerar sin film med hjälp av ett speciellt tangentbord! Thomas visade hur enkelt det är, vad det kostar och till vilka program vi kan finna de nya tangentborden.

Nya regler för drönare 1/1 2021

Vad innebär de nya reglerna för oss som vill filma med drönare? Per gick igenom de nya förutsättningarna och hur klubben ska hjälpa alla utbilda sig till fjärrpiloter och registrera sig som operatörer.

Medlemsfilm

Thomas visade några kortisar och beskrev vilken teknik han använt. Lennart visade sin film, Berguvsläpp.

Arne hade fixat färdigbredda bullar med kaffe, stort tack för denna omtänksamhet! Vi diskuterade att vi borde ha en större filmduk nu när vi är i stora lokalen. Vi har ju en kraftfull 4K projektor. Sigge kollar upp med hyresvärden om vi kan göra en sådan installation. 

Pers föredrag om digitalisering av gamla dia och nya regler för drönare 1/1 2021 finns nedan.

Vid pennan
Per Lundgren

Medlemsträff 2020-09-09 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 16 st medlemmar (+gästföreläsaren) i lokalen och 3 st medlemmar på distans.
Hela kvällens möte sändes via nätet till de som deltog på distans .

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst och föreläsare David Wramneby. David var inbjuden att föreläsa om framåtrörelse i film.

Föreläsning framåtrörelse i film
David började med att tre perspektiv för att väcka intresse hos publiken om en film 

 1. Anslag, inledningen måste ge tydlig ton i filmen som lockar att se vidare
 2. Filmisk dynamik, viktigt att med hjälp av klippning, tempo, ljud, musik och stämningsläge skapa framdrift av filmen
 3. Ny relevant information, i framdrift av filmen ska publiken serveras ny information som för berättelsen framåt och skapar ett intresse att titta vidare.

Under föreläsningen visade David prov på bra och dåliga exempel på dessa tre perspektiv. Exempel var tagna från Davids senaste filmprojekt 12:13 som är en ungdomsthriller och kommer att sändas på SVT play.
Medlemmarna deltog i en diskussion och utvärderade de olika exempel David tog fram.

Efter Davids anförande växlades det över till nästa programpunkt som var klubbens sommarfilmtävling. Nio st bidrag hade lämnats in till tävlingen.

Deltagande filmer (filmerna finns på vår hemsida)  https://vimeo.com/user57756877

 1. Naturen vid Finjasjön
  -Filmare: Tom
 2. Det svarta guldet
  -Filmare: Lennart
 3. Frågesport
  -Filmare: Bertil
 4. Sommarfilm
  -Filmare: Peter
 5. Corona Cocktail
  -Filmare: Per
 6. Yxan
  -Filmare: Håkan
 7. Humlans flykt
  -Filmare: Arne
 8. Snabbis i Mallis
  -Filmare: Bernt
 9. Underbara yngsjö i Coronatider
  -Filmare: Thomas

Dessa bidrag var sen föremål för omröstning av medlemmarna samt att David var utsedd att ge ett omnämnande inom de tre perspektiv som dagens föreläsning handlade om.

David utsåg följande film inom respektive kategori

 • Bästa anslag
  – Corona Cocktail
 • Filmisk dynamik
  – Det svarta guldet
 • Ny relevant information
  – Hulans flykt

 Omröstning bland medlemmar gav följande tre pristagare

1:a Corona Cocktail

2:a Underbara yngsjö i Coronatider

3:a Humlans flykt

Alla pristagare belönades med drycker

Kvällens sista punkt var visning av medlemsfilmen Atlantens diamant – Teneriffa. Filmen var en reseskildring gjord av Per Lundgren. Vi fick vara med om en rundresa runt ön Teneriffa med besök av olika sevärda platser samt möte med lokala människor.
Efter visningen så diskuterade medlemmarna, med David som moderator, hur filmen hanterade de olika perspektiv som David tidigare på kvällen hade föreläst om.

Stort tack till alla som deltog fysiskt och på distans. Särskilt tack till Thomas som hade ordnat med det tekniska så att även medlemmar kunde delta på distans.

bild på vinnarna, fr vänster Thomas, Per, Arne
Bild på hedersomnämnande
Från vänster David Wramneby, Per, Arne Lennart

Medlemsträff 2020-03-11 kl. 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 10 st. Sju medlemmar hade anmält förhinder! Fyra p.g.a smittrisken av corona, en satt i karantän och ytterligare 2 hade anmält att man inte kunde komma där det poängterades att det inte var p.g.a. corona!

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst och föreläsare Johan Thörnqvist från företaget Friends & Family som är ett produktionsbolag i Helsingborg som gör animerad film! Johan har jobbat med Animerad film under hela sitt liv och var även grundaren och har varit ägare av filmproduktions bolaget Gertud i Helsingborg. 

 http://www.friendsandfamily.se – http://www.facebook.com/friendsandfamily.se

Johan visade exempel på olika typer av animerad film, val av program samt olika typer av produktionsteknik. 

Det stod klart att det krävdes mycket kunskaper och datakraft för att producera animerad film. Basen av program var oftast Photoshop i kombination med Adobe After Effects men ofta var minst 5-6 olika program involverade i en produktion. Johan visade exempel på att en bild kunde ha ett 100 talet lager av filter på sig och renderingarna var ofta så tunga att han lämnade bort till speciella företag med rätt datakraft för att rendera sina produktioner. 

Några exempel på Johans produktioner:

Norska vägverket:
https://snarlik.se/husk-belte-ogsa-i-bussen

Musikvideon:

Johan som ställde upp helt gratis avtackades med två goda viner från systembolaget.

MEDLEMSFILMER

Efter Johans föredrag visade Håkan Rosenqvist en film från renoveringen av ”BESSIE”, en fiskeskuta byggd i Limhamn 1909. Det var bröderna Mathias och Martin Ravani som tog sig an den uppgiften! 

Därefter visade Bertil Erlandsson en film från ett träningsläger i Boule på Teneriffa!

Båda filmerna var intressanta och fick stort beröm från medlemmarna!

//Per

Klubbmöte 2020-02-12 Ringstorp

Antalet närvarande 16.

Ordförande Per Lundgren hälsade 16 medlemmar till medlemsmöte med årsmöte på klubblokalen Ringstorp välkommen.

Kvällen inledes med årsmöte, se separat årsmötesprotokoll.

Tips och trix

Thomas och Per visar effekten av olika typer av kamerainställningar

Medlemsfilmer

På begäran visas filmen Öresundskraft 150 år (Per Lundgren)

Kvällen avslutades med fika, fransbrödsbulle med kaffe 

/Per Lundgren

Medlemsträff 2020-01-08 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 16 st medlemmar

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst och föreläsare journalisten Olof Engvall. Olof var inbjuden att föreläsa om intervjuteknik då Olof har ett förflutet som radio/TV- journalist från SR, SVT och Dagens Industri som invigde SVT24 (1999) och DITV (2005) som nyhetsankare, därefter kommunikationschef i börsnoterade och privata företag. Idag IR & PR-chef börsnoterade Inwido. Erfaren videoproducent och story Teller.

Föreläsning Intervjuteknik
Olof gav, i sin föreläsning om intervjuteknik, prov på vad man ska tänka på för en givande intervju. Här följer några viktiga punkter som Olof tog upp;

 • Intervjuteknik, tio tips

Bygger på Intervjuteknikav Björn Häger

 • 1.      Var överens om anledningen till intervjun

Vad är syftet med intervjun? Är intervjuobjektet rätt för frågan? Testa/smaka på frågorna i förväg och fundera över om intervjupersonen accepterar frågans formuleringar. Vill du komma in på känsliga ämnen kan det kräva extra lång startsträcka.

 • 2.      Planera intervjun.

Varför gör du intervjun? Vad vill du ha ut av den? Vill du ha en berättelse, låt berättaren berätta den i kronologisk ordning. Handlar intervjun om sakfrågor är det viktigt att hålla sig till det logiska resonemanget. Undvik sidospår, städa upp med ”överblivna” frågor och infall efteråt.

 • 3.      Tvätta bort laddade ord.

Innehåller frågan ett starkt värdeladdat ord, kan det föra bort fokus från frågans innehåll och tvinga intervjupersonen att kommentera ordet istället för att svara på frågan. Så blir det till exempel ofta med frågor som ”varför ljög du?” eller ”varför är du så bitter?”

 • 4.      Använd öppna frågor.

Fråga Hur reagerade du? istället för Blev du upprörd?. Öppna frågor ger bättre och mer citatvänliga svar. Öppna frågor börjar med…

• Hur
• Vad
• Varför
Undvik slutna frågor, frågor som kan besvaras med ja eller nej.

 • 5.      Håll frågorna enkla. Undvik dubbelfrågor.

Ställ en fråga i taget. Ställer du flera frågor på samma gång får du i regel bara svara den sista av dem, om inte någon annan av dem är lättare att svara på. Undvik dubbelfrågor och behåll kontrollen över intervjun genom att ställa en fråga i taget.

 • 6.     Fokusera frågan – var tydlig

Öppna frågor blir inte bättre ju bredare de är. Snarare tvärtom. Fokusera på en konkret tidpunkt, händelse eller sakfråga. ”Vem är du?” är en på tok för bred fråga som sällan ger något vettigt svar. ”När visade du civilkurage senast?” är mer konkret.

 • 7.     Våga vara tyst

Pausen kan vara ett kraftfullt medel i intervjuer. Ofta avbryter vi för tidigt när en fråga följs av tystnad. Orka vänta ut svaret och ge intervju-personen tid att tänka efter.

 • 8.     Håll fast vid huvudfrågan.

Vad är syftet med intervjun? Vad är huvudfrågan? Lyssna och ge inte upp förrän du fått svar. Med makthavarare, som lärt sig slingrandets konst, kan detta ibland vara enda sättet att få svar.

 • 9.      Koppla till någon annan/Ta ”känslomässig gisslan”

Vad är ditt besked till aktieägarna? Hur svarar du en ensamstående mamma varför hon ska betala mera i skatt när du lovade tvärtom före valet? Frågan ställs å andras vägnar – och av någon som intervjupersonen måste visa respekt. Lättare ställa kritiska frågor.

 • 10.       Lyssna aktivt – stay on track.

Träna dig i att bli en bättre lyssnare och du kommer att bli en bättre intervjuare. En god lyssnare lägger mer koncentration på vad intervjupersonen säger än på hur nästa fråga ska formuleras. En god lyssnare tonar ner sig själv och gör den andra till huvudperson. En god lyssnare försöker förstå.

 • Briljerar du för mycket med dina kunskaper i frågorna finns risk att din intervjuperson sluter sig.

Efter föreläsningen visade Olof praktiskt prov på hur en intervju går till. Olof intervjuade Ordförande Per Lundgren om den stundande omröstning angående försäljning av Öresunds kraft. Intervjun filmades av Thomas Merlöv och Göran Larsson och under kaffepausen så redigerade Thomas intervjun. Därefter visades den filmade intervjun.

Så här blev intervjun!

Visning av medlemsfilm
Per Lundgren visade sin film från Japan ”Japanska historiska diamanter”, filmad i 4K.
Nedan finner du länk till filmen:

//Patrick

Medlemsträff Julavslutning 2019-12-11 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 14 st medlemmar, Thomas Merlöv hälsade alla medlemmar välkomna. 
Först intogs en jullandgång med dryck.
Därefter visades filmer från filmning på Tropikariet den 20 november

Följande filmer visades;
Göran L; Surikater

Lennart M; Surikater
Lennart M; Kamelont

Lennart M; Bladskärsmyror

Lennart M; Diamantskallerorm

Thomas M; Kamelont
Thomas M; Surikater

Samtliga filmer finns på SFVK Vimeokanal via vår hemsida https://sfvk.se/medlemsfilmer/ 

Därutöver visade Thomas M sin film från Safari i Kenya

Serverades kaffe och tårta

Arne hade i vanlig ordning satt samman en julfilmstävling som är alltid lika uppskattad. Åtta vinster i form av chokladkartonger delades ut till följande;

1:a Patrick
2:a Thomas
3:a Göran L
4:a Lars-Olof
5:a Göran Ä
6:a Sven
7:a Lennart
8:a Sigge

//Patrick

Medlemsträff 2019-11-13 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 13 st medlemmar

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst och föreläsare filmläraren Caroline Eriksson. Caroline är utbildad filmlärare och jobbar som lärare på Fridhems folkhögsskola.

Föreläsning Caroline Eriksson
Temat för Carolines föreläsning var framdrift av film. Vad är det som driver en film framåt. Bland annat klippning är en viktig del. Caroline visade olika exempel på hur man arbetar med klippning för att skapa ett intresse för filmen. 

Carolins 8 tips att tänka på:

 • Visa för publik! Låt personer titta på din klippning – kanske inte ditt största fan. Kolla vad de förstår inte förstår. När tappar de intresset, när är de extra med. Lyssna. Prata inte så mycket innan eller efter, lyssna.
 • Utmana dig själv. Prova att klippa bort och se om du saknar det. Utmana dig själv i din klippning från 15 till 10 min. Vad vann jag? Är det något jag saknar? Kill darlings. Post it-lappar.
 • Timeline! Hur ser min timeline ut? Är det bara raka klipp, så får du kolla på om det flyter på bra. L-cut och J-cut.
 • Finns Central Dramatic Question i varje scen?
 • Proaktiva och Reaktiva scener.
 • Överlåt klippningen till någon annan om du är regissör. Eller ha en klippassistent som kommer och tittar på din klippning.
 • Visa istället för att säga. Klipp bort dialog, gestalta istället. Går en Replik med handlingen så ska den bort
 • Ge publiken det den vill, men inte på sättet som den tror.

Medlemsfilmer

Håkan Rosenqvist visade filmen ” Keistiö från ovan”. Keistiö ligger i Finland och filmen var filmat med drönare! Den är gjord för en publik som besöker ön och visar hur byn ser ut från ett fågelperspektiv. Det förutsätts att tittaren har förkunskaper om, och intresse av Keistiö.

Filmning på Tropikariet i Helsingborg
Thomas Merlöv informerade om att SVFKs medlemmar är välkomna till filmning på Tropikariet i Helsingborg onsdagen den 20 november mellan klockan 09.00 och 11.00. Det finns ett antal djur att välja mellan att filma. Endast ett djur får välja och filmas per deltagare. Exempel på djur att få filma är Surikat, Rödfotad skogssköldpadda, Lemur, Kamelont, Myror och Hajar. Anmälan sker till Thomas.

Övrigt
Ordförande Per Lundgren tog upp att styrelsen önskar att få idéer från medlemmarna på ämnen för föreläsningar under nästa år 2020.
Medlemsfilm visades
Onsdagen den 11 december är det julavslutning i filmklubben

Som pausfika intogs kaffe med fralla

//Patrick

Medlemsträff 2019-10-09 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 16 st medlemmar

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst och föreläsare naturfilmaren Claes Andrén.
Claes är i grunden biolog. Han har tillsammans med filmaren Ulf Jonasson gjort ett 10-tal filmer för SVT både inom och utanför Sveriges gränser. På senare år har han också haft specifika uppdrag för SVT att göra en miniserie om två naturfilmer på vardera en timma.

Föreläsning Claes Andrén
Claes gjorde en intressant och uppskattad föreläsning. Claes gav en insikt i utmaningen med att vara naturfilmare. Inte bara själva filmarbetet är utmanande utan att få till finansiering av filmprojekt. Claes visade foto och filmer från sitt arbete ute på fältet. Klubben fick även en av hans filmer som gåva att visa vid senare tillfälle.

Medlemsfilm
Rolf Jonasson visade en film från 40-talet som bland annat handlade om fiske av tonfisk i Öresund. Det är tänkt att denna film ska visas på Råå museum.

Som pausfika intogs kaffe med fralla

//Patrick

Medlemsmöte 2019-09-11 Sommarfilmtävling

Totalt hade 9 olika filmer lämnats in. Reglerna säger en film på max 5 minuter! Medlemmarna röstade fram en resultatlista genom att välja ut placeringarna 1-3.

Resultatet från rösträkningen:

 1. ”snabbvisit på Teneriffa” av Per Lundgren  mitten på bilden nedan
  https://vimeo.com/369267495
 2. ”musik är glädje” av Arne Lindqvist till höger på bilden nedan
  https://vimeo.com/372648173
 3. ”en vandring i skogen” av Lennart Mattsson till vänster på bilden nedan
  https://vimeo.com/370506414

 

Lista över filmerna som deltog i tävlingen

Med Folkavagn till Danmark

En vandringstur i skogen

Snabbvisit på Teneriffa

Funderingar

Jättebjörnloka

Yellowstone 2012

Musik är glädje

Ett landskap två årstider

Rogers sillfillekurs

Thomas Merlöv

Lennart Mattsson

Per Lundgren

Peter Olsson

Bertil Erlandsson

Göran Larsson

Arne Lindqvist

Patrick Johansson

Rolf Jonasson

På plats fanns också David Wramneby, filmare och tv producent vars uppgift var att utse filmerna med bästa manus, bästa foto och bästa klippning.

Davids motiveringar:

Bästa Manus: Snabbvisit på Teneriffa (Per)

En film som håller en röd tråd och är enkel att hänga med i – och som väcker intresse genom att tydligt handla om berättarens mål: Att filma en vacker utsikt. Och det blir ännu mer spännande när det visar sig att det målet inte var helt enkelt att nå... Pris för bästa manus går till filmen ”Snabbbvisit på Teneriffa”.

Hedersomnämnande Manus: (Arne)

Grundreceptet för manus är vändningar och överraskningar – och det finns det gott om i den här filmen. Hedersomnämnde för bra manus går till filmen ”Musik är glädje”

Bästa Foto: En vandringstur i skogen (Lennart)

Där det är svårt att styra över vad som händer framför kameran lyckas filmaren ändå genom mjuka kamerarörelser och korta, vackra skärpedjup fånga spektakulära bilder på vår vackra natur. Pris för bästa foto går till filmen ”En vandringstur i skogen”.

Bästa Klippning: Ett landskap, två årstider (Patrick Johansson)

Här har musiken inte bara ”lagts på”, utan redigeringen är gjord i TAKT till musiken på ett sätt som skapar en mjuk klippning. Men inte bara det: Genom kreativa sätt att klippa skapas överraskningar som tittaren vill se mer av. T.ex. att få se två klipp på en drink i exakt samma miljö, men med ett halvår mellan klippen. Pris för bästa klippning går till ”Ett landskap, två årstider”.

Patrick Johansson
”bästa klipp”

Per Lundgren
”bästa manus” 

Lennart Mattson
”bästa foto”

Arne Lindqvist
”hedersomnämnande”

Medlemsträff 2019-09-11 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 15 st medlemmar

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst filmläraren David Wramneby.

Klubbfilmen
David var inbjuden till medlemsmötet för att följa upp klubbens filmprojekt ”Utomjordingar” där klubbens medlemmar den 8 maj producerat en medlemsfilm. David var med i våras och hjälpte till att vara moderater i detta filmprojekt. Bland annat instruera hur projektet skulle delas upp mellan medlemmarna samt strukturering av manus

Filmen ”Utomjordingar” förvisades under mötet och David kommenterade och gav feedback på olika sekvenser i filmen vad som gjorts bra och mindre bra.

Filmtävling
Ett återkommande inslag i klubben är klubbfilmstävling. Där medlemmarna får rösta på bidragen som visas Till årets tävling var följande bidrag anmälda;

Filmens namn Upphovsman Längd
Nr.
1 Med Folkavagn till Danmark Thomas Merlöv 5
2 En vandringstur i skogen Lennart Mattsson 3
3 Snabbvisit på Teneriffa Per Lundgren 5
4 Funderingar Peter Olsson 1
5 Jättebjörnloka Bertil Erlandsson 1,1
6 Yellowstone 2012 Göran Larsson 3,05
7 Musik är glädje Arne Lindqvist 3
8 Ett landskap två årstider Patrick Johansson 3
Antal minuter sommarfilmtävling 24,15

Årets vinnande bidrag blev ”Snabbvisit på Teneriffa” av Per Lundgren

Som pausfika intogs kaffe med fralla

//Patrick

Makro filmning av småkryp, Bjärnum 1 maj 2019 kl. 10.00-15.00

Vi var 6 personer som deltog på denna utflykt till Bjärnum. Under ledning av Tom hittade vi aktiva myrstackar i en underbar naturmiljö. Resultaten får vi ta del av på vårt septembermöte.

Många av oss konstaterade att det var inte så lätt makrofotografera levande varelser framför allt inte när dom attackerade oss och inte minst vår utrustning!

Det blev säkert många andra fina bilder i denna natursjöna miljö. Den gemensamma kaffepausen stärkte säkert oss alla till fler liknande utflykter. Klubben bjöd deltagarna på resan.

Per Lundgren

 

 

 

Medlemsmöte 2019-05-08 på Råå kl 17-20.00

Detta årliga maj möte hade vi i gymnastikföreningens stuga på Råå som Lars-Berne alltid arrangerar med grillning.

Vi var 16 medlemmar på plats och syftet med kvällens träff var att spela in en film som Arne hade skrivit manus till!

Handlingen:

Drönare kommer över området och närmar sig platsen där en man står med kikare och kollar upp mot drönaren, en grupp står och förbereder sina grillningar.

Drönaren närmar sig mannen med kikaren och han springer iväg, och rusar in på toaletten, En telesignal hörs, alla som har telefon plockar upp den och svarar, men mannen från toaletten ropar ”jag tar det, det är till mig.

Samtalet kommer från drönaren (Linus på linjen har ju utomjordingssnack/tal/skratt)

På grillen står en burk ”Bullens pilsnerkorv” som drönaren tar med hjälp an magnet, och upp genom luften. Tag fast tjuven men tyvärr mannen från toa kommer ut och springer ropar efter honom, efter en stund kommer burken i huvudet på mannen med en korv i burken, som han smaskar i sig och vinkar mot drönaren.

Fyra grupper:

Vi är indelade i fyra grupper där varje grupp har fått en uppgift av David Wramneby på vårt klubbmöte i april. Varje grupp filmar en sekvens av handlingen. Gruppledare är 1, Thomas, 2, Göran, 3, Tom och 4 Lennart! Alla medlemmar ingår i något team. Thomas hade fått förhinder så Lars-Berne tar hans ledarroll för kvällen.

När grupperna har gjort sina filmer klara skickas dom till Per som sätter ihop dessa 4 filmer till en film! Ett mycket utmanande och spännande projekt.

Filmen ska visas på klubbmötet i september!

Ett stort tack till kvällens värd Lars-Berne. 

Vid pennan

Per Lundgren

 Medlemsträff 2019-04-10 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 19 st medlemmar SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst filmläraren David Wramneby. David var inbjuden till medlemsmötet för att prata om hur man producerar en spelfilm och även vara mentor i en workshop med medlemmarna för att tillsammans skapa ett manus till en klubbfilm. 

Workshop ta fram manus och planera inspelning av klubbfilm.
Arne hade tagit fram en synopsis till en spelfilm som i korta drag handlar om en utomjordning som kommer till jorden. Filmen ska spela in vid nästa medlemsmöte på Råå den 8 maj.
David hjälpte till att strukturera upp denna filmidé till en arbetsplan hur filmen skulle spelas in. Medlemmarna som deltog på kvällens möte delades in i fyra olika inspelningsteam och manus delades upp i fyra olika delar där respektive inspelningsteam fick planera hur deras del i manus skulle spelas in. Respektive inspelningsteam får också planera in när huvudrollsinnehavaren Arne ska medverka i olika inspelningssekvenser, teknisk utrustning i form av drönare kommer också att finnas tillgänglig på inspelningsplatsen och måste samordnas mellan inspelningsteamen. Varje inspelningsteam ska efter inspelningen klippa färdigt sekvensen och ljudsätta, därefter ska denna sekvens skickas till ordförande Per som kommer att klippa ihop en färdig spelfilm.
Det var ett stort engagemang från medlemmarna under kvällens workshop. 

Efter workshopen visades några medlemsfilmer 

Som pausfika intogs kaffe med fralla 

//Patrick 

 Medlemsträff 2019-03-09 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 19 st medlemmar SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även Filmproducenten Klas Karterud som kvällens föreläsare. 

Klas Karterud föreläsning om ljussättning
Klas Karterud var en efterlängtad gästföreläsare. Klas som har en gedigen meritlista som filmare, filmproducent och ljussättare gav en intressant inblick och förevisade olika metoder för att få till en bra ljussättning vid filmning. Ljussättning är en viktig ingrediens vid filmning för att skapa rätt stämning. T.ex. om det är en filmad intervju, börja med huvudljus sedan ska man komplettera med lättningsljus. Föreläsningen och de tips som gavs var mycket uppskattat av medlemmarna Hela föreläsningen filmades och dokumenterades som kan förevisas för medlemmar i efterhand. 

Efter föreläsningen visades några medlemsfilmer 

Som pausfika intogs kaffe med fralla 

//Patrick 

Medlemsmötet 2019-03-09 Ljussättning med Klas Karterud

Akt 1 Ljussättning med Klas Karterud
Akt 2 Ljussättning med Klas Karterud

 

Akt 3 Ljussättning med Klas Karterud

Klubbmöte 2019-02-13 Ringstorp

Antalet närvarande 17.

Ordförande Per Lundgren hälsade 17 medlemmar till medlemsmöte med årsmöte på klubblokalen Ringstorp välkommen.

Kvällen inledes med årsmöte, se separat årsmötesprotokoll.

Lars-Berne Mårtensson har en 35 mm film från Folke Sörensson. Önskar att om någon kan spela upp filmen och ev. digitalisera den om den är av intresse. Peter Olsson och Per Lundgren skall undersöka möjligheten.

Söka bidrag till klubbens verksamhet. Per Lundgren undersöker med Helsingborg kommun.

Kvällens Tips & Trix

Thomas Merlöv visade sin utrustning live-inspelning, som består av en lina på vilken en vagn löper på. Den styrs och regleras från ett manöverdon. I vagnen kan fästas mobil, videokamera och även en gimbal.

Thomas visade även hur man utför live-sändning till t ex Facebook med hjälp av en eller flera kameror och mobil med Tera Dek utrustning. 

Kvällens videofilmer.

 1. Tom Andersson Sjö visa sin film Hurtig rutten, 20 min.
 2. Thomas visade ett filmklipp från YouTub. Cuba La Ruta Mala som är 5 min. inspelad med Sony α 600.
 3. Thomas visade 1-min. film cross-cykel tävling med hjälp av wire-cam utrustning.
 4. Per Lundgren visade filmklipp som presenterades på Kulturhuset i Helsingborg
  om hur det är att vara dokumentärfilmare.
  Bidragen diskuterades med positiva och negativa synpunkter i god anda.

Kvällen avslutades med fika, fransbrödsbulle med kaffe och Alla Hjärtans konfektyr.

/Lennart Mattsson

Medlemsträff  2019-01-16 vid Ringstorp

Vid kvällens möte infann sig 15 medlemmar och kvällens inbjudna gäst Timo.
Kvällens föreläsare skull ha varit Klas Karterud som tyvärr fick förhinder med ett projekt för SVT.
Timo arbetar med olika hemsidor. Har av SF&VK fått uppdraget att se över upplägget av klubbens hemsida. Lämpligt utgångsmaterial är att arbeta i WordPress.
Kvällens uppdrag var i första hand diskussion om vad medlemmar anser skall vara med på hemsida, fikastund varefter visa medlemmars filmer.

På klubbens hemsida bör följande ingå:
– Inloggning på klubbens hemsida skall var öppen.
– Medlemmars filmer med en länk till Vimeo eller YouTube.
– Filmklipp som presenteras vid medlemsmöten.
– Styrelsen sammansättning för respektive verksamhetsår.
– Årsmötesinformation.
– Verksamhetsberättelse.
– Årsmötesprotokoll.
– Årsbokslut. Balans- och resultaträkning.
– Revisionsberättelse.
– GDPR. Lagen om personuppgiftsregistrering.
– Medlemsmötesanteckningar, protokoll.
– Information om kommande program, kallelse.
– En logo-typ ”Rörligt filmklipp” som Lars-Berne har tillgång till.

Kurser:
Ordförande återkommer med kursprogram.

Kvällens presentation av medlemsfilmklipp.

 1. ”Storfiskaren 2004” av Arne Lindqvist.
 2. ”Höstbilder 2018” av Tom Andersson Sjö.
 3. ”Lekande paddor” av Lennart Mattsson.
 4. ”Whiskyn som gifter sig med det italienska vinet” av Per Lundgren.
 5. ”Häckande sångsvanspar” av Lennart Mattsson.

Filmerna diskuterades!

Presentation av filutrustning:

Niels Ringmose presenterade två drönare. En liten som är lämplig att träna med, samt en större drönare.

Undre kvällen intogs fika med kaffe och fransbrödsbullar.

/Lennart Mattsson

Julklubbmöte 2018-12-12 på Ringstorp
Antalet närvarande 15.

Ordförande Per Lundgren hälsade välkommen till kvällens Julklubbmöte.

Kvällen inledes med glögg och tillbehör varefter ordförande informerade om klubbens verksamhet under året och om medlemmars synpunkter på klubbens verksamhet som har varit positivt eller negativt.
Det framfördes om önskad videoredigeringskurs för de olika redigeringsprogrammen.

Informerades om att det har varit inbrott i fastigheten Ringstorp. Våra 2 förvaringsskåp har blivit uppbrutna och digitalprojektor, DVD-/ blu-ray- och USB spelare har blivit stulna. I den lilla lokalen hade även Ringstorps egen projektorn även stulits.

Thomas Merlöv och Göran Eng informerade om drönare och tog oss med på en rundtur upp i det blå!

Tom Andersson Sjö visade en vacker naturfilm från en sjö vid Bjärnum med mycket fina höstbilder.
Julfilmtävling med temat Ingmar Berman framfördes av Arne Lindqvist med vinstutdelning och med efterföljande lotteridragning.

Kvällen avslutades med en Jullandgång med kaffe och tårta.
/Lennart Mattsson

Medlemsträff  2018-11-14 vid Ringstorp

Vid kvällens möte infann sig nio medlemmar och kvällens inbjudna gäst David Wramneby om uppföljning och redovisning av kvällsfilmning den 7 november. 

Ordf. Per Lundgren började med information om Arnbergsprojektet som är slutfört. Den har visats på Höganäs bio 4 gånger med fullsatt biolokal och inbringat ett ekonomiskt överskott på ca 48 000:- kr. Den finns på nätet där mer än 1600 har set filmen. Den kommer även att kunna ses på Helsingborgs lokal-TV.

Nattfilmning i Helsingborg, där nio deltog, återfanns följande sju med filmbidrag för kommentarer.
– Lennart Mattsson
– Bertil Erlandsson
– Per Lundgren
– Mikael Nilsson (ny medlem).
– Niels Ringsmose
– Arne Lindqvist
– Thomas Merlöv

Synpunkter framfördes om filmklippen som presenterades. Mycket positivt med olika synpunkter som framfördes – tips och rekommendationer hur man skall filma på kvällen för att uppnå professionella filmklipp.

Stort tack till David Wramneby för en fin och givande kväll med information och synpunkter vid filmning.

Under kvällen intogs kaffe med fralla.

/Lennart Mattsson

Medlemsträff vid Hotell Marina Plaza 2018-11-07

Till kvällsträffen deltog 9 videoentusiaster, som tillsammans med magister David Wramneby, för att lära oss att skapa en film bestående av professionella vackra – konstnärliga – bilder med kvälls- och nattljus.

Kvällen startades med en kurs på hotellet hur man uppnår önskade professionella filmklipp. Under tiden intogs fika som klubben bjöd på.

Därefter intogs kvällsvandring i Helsingborgs centrum vid Knutpunkten och vid hamnen för filmning.

Filmklippen skall redigeras och presenteras vid nästa klubbmöte den 14 november.

Vid pennan
Lennart Mattsson
Sekr

Klubbmöte 2018-10-10 Ringstorp
Antalet närvarande 10.

V ordf. Thomas Merlöv hälsade de närvarande välkommen till kvällens träff.

Mötet inleddes med information om filmen ”Korsettkungen i Höganäs” som har premier i morgon kväll (11/10) i Höganäs. Extra föreställning den 17 oktober kl 18. Kanske ytterligare filmvisning tillkommer.

Förslag på att den även skall visas på Öresundskanalen!

Inkommit tackbrev från Lars-Åke Bengtssons bror Crister Baccentorn med fam. Där några från SF&VK deltog vid Lars-Åkes begravning.

Sigge informerade om klubbens ekonomi som är god. På kontot finns ca 84.000:-kr.

Makrofilmning på Tågerups Trädgård.
Vid makrofilmning deltog 10 video-entusiaster, men bara en video presenterades på kvällen av undertecknad.

Filmvisning:

 • Undertecknad visade en film ”Häckande sångsvanspar i Barsjön”.
 • Bertil Erlandsson visade sin film ”Kosläpp”.
 • Thomas Merlöv visade en film om ”Mountainbikestävling i Danmark”.
 • En extra film av Lennart ”Bioblitz 2018” Naturfilm.

Filmkurs med David Wramneby planeras den 7/11 i centrala Helsingborg kl 15 – 19 med uppföljning den 14/11 på vårt ordinarie klubbmöte på Ringstorp.

Anmälan till Per Lundgren per.lundgren@jurab.se 

Under kvällen intogs fika, fransbrödsbulle med kaffe.

/Lennart Mattsson

Klubbmöte 2018-09-12 Ringstorp
Antalet närvarande 12.

Ordförande Per Lundgren hälsade de 12 närvarande välkommen till höstens första klubbmöte på Ringstorp.

Kvällens ämne:

– Sommarfilmtävling.

– Projekt Arnbergs med filmen ”KORSETTKUNG I HÖGANÄS”.

– Blir en film bättre eller sämre om filmen är dubbelt så lång?

Filmtävling

Fem bidrag hade lämnats in:

– ”Vandring vid Vorderkaserklamm i Österrike” 3 min. Lennart Mattsson.

– ”Ingen dans på rosor” (myrstack) 5 min. Tom Andersson Sjö.

– ”En fil på hela 1,23 minuter”. Lars-Berne Mårtensson.

– ”Kiruna – Lofoten” 5 min. Per Lundgren.

– ”Tröskning Björkenäs 2017”. 5 min. Göran Larsson.

Vid röstning utvaldes följande:

 1. Första pris till Per Lundgren. Presentkort från Kjell & Co.
 2. Andra pris till Tom Andersson Sjö. Flaska vin.
 3. Tredje pris till Lars-Berne Mårtensson. Flaska vin.
  Stort grattis till vinnarna!

Filmen om ”KORSETTKUNG I HÖGANÄS” . Den har spelats in och redigerats av SF&VK. Många intervjuer har gjorts med flera berörda personer. Råmaterialet är på 5½ timme.

En mycket välgjord film som är 33 min. lång. Stort beröm till de som har medverkat i filmprojektet.
Premiärvisning av filmen sker på Höganäs bio den 11 oktober kl ??

Pers bidragsfilm på 5 minuter, där ursprungsfilmen är på 10 min. lång visades.
Blir en film bättre eller sämre om den är dubbelt så lång diskuterades.

Vår vänklubb i Lyngby, Danmark, har varit i kontakt med Berndt Månsson med önskan att återta kontakten med oss för filmutbyte. Vid medlemsmötet beslutades att vi avbryter fortsatt utbyte med Lyngby videoklubb. Per kontaktar Berndt.

Ordf. informerades om filmkurs med David Wramneby, ”Att filma ute i Helsingborgs stad”, med start den 26 september. Totalt 5 gånger med den sista filmning den 14 november.

Under kvällen intogs fika, fransbrödsbulle med kaffe.

/Lennart Mattsson

Klubbmöte 2018-08-23 vid Tågerups Trädgård.

Vid Tågerups Trädgård infann sig 10 video-entusiaster för att utföra makro-filmning. Thomas Merlöv tog emot oss och informerade om Tågerups Trädgårds verksamhet med rundvandring i några lokaler.

Efter rundvandring informerade Thomas om hur man skall ställa in videokameran för makro-filmning, ett påpekade (läs manualen för kameran).

De närvarande utförde på bästa sätt filmning av blommor på nära håll. Resultatet skall redovisas på klubbmötet den 10 oktober.

Thomas hade med sig åkvagn, glidskena och linbana för montage av kamera som kunde användas av deltagarna vid filmning.

Det var en trevlig dag som avslutades med fika.

Vid pennan
Lennart Mattsson
Sekr

 Klubbmöte 2018-05-09 vid Råå Gymnastikförenings klubbstuga. 

Antalet närvarande 18. 

Kvällen inleddes med grillning under en mycket fin kväll med solsken och med en lagom frånlandsvind. 

Efter grillning visades en-minuts filmklipp från 7 deltagare varefter Arne Lindqvist visade några uppskattade filmer från sin videoproduktion till stor belåtenhet. 

Sekreteraren informerade om den ny personuppgiftslagen GDPR som träder ikraft den 25 maj. 

Kvällen avslutades med fika och med önskan om en glad sommar av vice ord. Thomas Merlöv för en mycket trevlig grillkväll på Råå. 

Vi ses åter på klubbmöte den 12 september. 

GLAD SOMMAR!! 

/Lennart Mattsson 

Klubbmöte 2018-04-11 Ringstorp
Antalet närvarande 20 inklusive David Wramneby.

Ordförande Per Lundgren hälsade 19 medlemmar samt kvällens fördraghållare David Wramneby välkomna.

David inledde med vad som gäller vid filmning och efterarbeten som redigering och vilka verktyg som man kan använda.

UPPLEVELSE. Filmen skall innehålla en upplevelse.
VERKTYG. Hjälpmedel vid inspelning och redigering.
PROFFSIGT. Färdiga filmen skall upplevas som vara proffsigt utförd.

David visade tillvägagång i Adobe Pro CC redigeringsprogram.
Vid efterarbeten av filmen, som då utförs i ett videoredigeringsprogram, tar man hänsyn till följande:

 • LEVEL. Justera luminans, mörkt och ljust (kontrasten).
 • SATURATION. Justera färgintensiteten.
 • COLOR WHEELS. Justera färger i bilden.

Effekter som finns i redigeringsprogrammen är följande:

 • EFFECTS
  – Brightness & contrast. Ändra ljusstyrkan, ljusare/mörkare.
  – Fast color correction. Snabbt att arbeta med.
  – Lumetri color som är ”mer omfattande än color corrector”.
 • TYIPPS & TRIX
 • LUT:s är en effekt som tillsammans med GRADING efteråt kan ändrar bildens profil, tex visas som gammal film.
 • ADJUSTMENT LAYER. Man lägger på videospåret över det senaste videospåret. På det kan man lägga på videoeffekter på flera klipp samtidigt.
 • HISTOGRAM. Där man tydligt ser ljusintensiteten och RGB-färgerna.
 • FLAT IMAGE. Handlar om att redan under inspelningen ställa in kameran med en platt färgprofil (RAW), för att gå maximalt med information i sina filer. Då kan du ändra mer i färgerna i efterhand utan att få brus.

David visade filmklipp hur man utför justeringsarbeten.
Ett stort tack till David för ett intressant föredrag om filmning och redigeringsarbeten.

Efteråt visades 3 st en minutterfilm, första, andra och tredje pris i SVF filmtävling. 

Ordförande överlämnade en flaska italienskt vin till David som tack för en intressant genomgång. 

Under kvällen intogs fika, fransbrödsbulle med kaffe.

/Lennart Mattsson

Klubbmöte 2018-03-14 Ringstorp
Antalet närvarande 17 inklusive Oscar Hansen.

Ordförande Per Lundgren hälsade 16 medlemmar sam kvällens fördraghållare Oscar Hansen välkomna. 

Kvällens träff inledes med Oscar som informerade om sin 30-åriga verksamhet och erfarenhet av hur man arbetar som platsletare och platschef med TV- produktioner som Wallander, Bron och reklamfilmer för IKEA, Volvo med Zlatan och Pågen.

Med bilder på platser för filminspelning och filmklipp på utförda uppdrag visades.

Oscar påpekade hur viktigt det är med planering och tillstånd vid filminspelning på olika platser.
Per informerades om utbyte med vänorten Lyngby den 22 mars. De som önskar att delta skall anmäla sig till Berndt Månsson senast den 18/3. Klubben står för resekostnaden.

Thomas Merlöv visade en film om växtodling som han har tagit fram som undervisningsfilm för de anställda.

Från Sveriges Filmförbund (SFV) visade Per ett omdiskuterat bidrag till filmtävlingen med något annorlunda inspelning, bildspel i svartvit med bild- och ljudeffekter. Något djupgående med drastiskt våld – men en intressant inspelning.

Thomas hade träffat Turistförening i Åstorp som arbetarmycket med Söderåsens natur. Kanske något för naturfilmare att kontakta dem.

Kvällen avslutades med fika, fransbrödsbulle med kaffe.

/Lennart Mattsson

Klubbmöte 2018-02-14 Ringstorp
Antalet närvarande 14.

Ordförande Per Lundgren hälsade 14 medlemmar till medlemsmöte med årsmöte på klubblokalen Ringstorp.

Kvällen inledes med årsmöte, se separat årsmötesprotokoll (ÅRSBERÄTTELSE FÖR 2018), varefter Tom och Lennart berättade om tips & trix med videoklipp.

Undertecknad visade utrustning som kan vara till hjälp vid inspelning som led-belysning CAMLINK med filter, 7” monitor Aputure Fine HD, puffskydd vid inspelning av tal samt stjärnfilter HOYA för speciell stjärneffekt av ljuskällor med videoklippseffekter som visades.

En voljärfilm på 3 min. visades om berguv och tornfalk som har rehabiliterats i en voljär. Tom berättande om hur vård av skadade fåglar behandlas.

Ett kort videoklipp om myror och myrstack att arbeta med framöver för Lennart.

Kvällen avslutades med en dokumentärfilm som Tom och Lennart arbetar med. Den handlar om ”Sticketak” stickhyvling och hur man lägger sticketak.
Synpunkter framfördes.

Kvällen avslutades med fika, fransbrödsbulle med kaffe.

/Lennart Mattsson

Klubbmöte 2018-01-10 Ringstorp
Antalet närvarande 18.

Ordförande Per Lundgren hälsade 18 medlemmar till årets första medlemsmöte på Ringstorp välkomna.

DAGENS ÄMNE
Vad kan man åstadkomma vid filmning med olika hjälpmedel, perspektiv och kameravinklar.
Per Lundgren och Thomas Merlöv inledde med visning av olika redskap som stativ, kran, släde, gyro som kan användas vid filminspelning. Därefter visades videoklipp visade där man har använt de olika redskapen samt filmning med scate-boad och med bil.
Tipps&Trix
Per visade exempel med timelaps-inspelning, ”Timelaps 440 mil bil i Europa”.
Inspelningen gjordes med 6 bilder/minut vilket gav 360 bilder.
Olika exempel presenterades:
25 b/sek, 14,4 sek, 10 mil.
Speed 7,2 sek, 10 mil (5 min).
Slow 28,8 sek, 10 mil, 20 min.
Slow-slow 57,6 sek, 10 mil.
25 b/sek. normal speed. 10 mil 14 sek.

MEDLEMSFILMER

Lennart Mattsson visade sin film ”Azorerna” inspelad 2007.
Per Lundgren visade sin film ”Japans nya Identitet”.
Filmerna recenserades av medlemmarna.
Kvällen avslutades med fika, fransbrödsbulle med kaffe.

/Lennart Mattsson

PROTOKOLL nr 2

Vid klubbmötet (14 deltagare) upptogs följande som beslutades:

 1. Årsavgiften för 2017 beslutades följande:

– Enskild medlem  300:- (oförändrat).

– Familjmedlem  400:- (oförändrat).

– Ungdom under 20 år 50:- (oförändrat).

 

 1. Klubbens ekonomi är ca 23 000:-.
 2. Klubbens hemsida har varit bristfällig.
  Följande kallas till träff, Thomas Merlöv, Per Lundgren och Lars-Berne Mårtensson för framtagning av plan och strategi.

Vid protokollet

Lennart Mattsson                                              Arne Lindqvist

Sekreterare                                                         Ordförande