Publicerad den

Medlemsmöte 2019-11-13 Ringstorp, Föreläsning Caroline Eriksson

Medlemsträff 2019-11-13 kl 19.00 i klubblokalen Ringstorp, Kurirgatan1 

Vid kvällens medlemsmöte deltog 13 st medlemmar

SVFK ordförande Per Lundgren öppnade mötet och hälsade alla medlemmar välkomna. Välkomnades gjorde även kvällens gäst och föreläsare filmläraren Caroline Eriksson. Caroline är utbildad filmlärare och jobbar som lärare på Fridhems folkhögsskola.

Föreläsning Caroline Eriksson
Temat för Carolines föreläsning var framdrift av film. Vad är det som driver en film framåt. Bland annat klippning är en viktig del. Caroline visade olika exempel på hur man arbetar med klippning för att skapa ett intresse för filmen. 

Carolins 8 tips att tänka på:

  • Visa för publik! Låt personer titta på din klippning – kanske inte ditt största fan. Kolla vad de förstår inte förstår. När tappar de intresset, när är de extra med. Lyssna. Prata inte så mycket innan eller efter, lyssna.
  • Utmana dig själv. Prova att klippa bort och se om du saknar det. Utmana dig själv i din klippning från 15 till 10 min. Vad vann jag? Är det något jag saknar? Kill darlings. Post it-lappar.
  • Timeline! Hur ser min timeline ut? Är det bara raka klipp, så får du kolla på om det flyter på bra. L-cut och J-cut.
  • Finns Central Dramatic Question i varje scen?
  • Proaktiva och Reaktiva scener.
  • Överlåt klippningen till någon annan om du är regissör. Eller ha en klippassistent som kommer och tittar på din klippning.
  • Visa istället för att säga. Klipp bort dialog, gestalta istället. Går en Replik med handlingen så ska den bort
  • Ge publiken det den vill, men inte på sättet som den tror.

Medlemsfilmer

Håkan Rosenqvist visade filmen ” Keistiö från ovan”. Keistiö ligger i Finland och filmen var filmat med drönare! Den är gjord för en publik som besöker ön och visar hur byn ser ut från ett fågelperspektiv. Det förutsätts att tittaren har förkunskaper om, och intresse av Keistiö.

Filmning på Tropikariet i Helsingborg
Thomas Merlöv informerade om att SVFKs medlemmar är välkomna till filmning på Tropikariet i Helsingborg onsdagen den 20 november mellan klockan 09.00 och 11.00. Det finns ett antal djur att välja mellan att filma. Endast ett djur får välja och filmas per deltagare. Exempel på djur att få filma är Surikat, Rödfotad skogssköldpadda, Lemur, Kamelont, Myror och Hajar. Anmälan sker till Thomas.

Övrigt
Ordförande Per Lundgren tog upp att styrelsen önskar att få idéer från medlemmarna på ämnen för föreläsningar under nästa år 2020.
Medlemsfilm visades
Onsdagen den 11 december är det julavslutning i filmklubben

Som pausfika intogs kaffe med fralla

//Patrick