Teknik

Ska man filmad i progressivt eller interlaced?

 

Det korta svaret är: PROGRESSIVT!

 

Det längra svaret: Progressivt ger en mer ”filmisk”/proffsig känsla i hur kameran fångar rörelser: Rörelserna blir mjukare! Vårt öga är vant vid progressivt från professionella filmer, medan interlaced uppfanns för enklare hemmavideokameror. Interlaced har en ”ryckigare” känsla – rörelserna blir ofta FÖR skarpa.

 

Progressivt filmar hela bilder/frames, medan interlaced filmar halva. Tänk dig ett fönster med persienner där persiennerna är halv fördragna: Fönstret upplevs då som randigt. Så funkar Interlace-bilder. Varannan bild har hälften av ränderna nästa har övriga ränder. När bilderna spelas upp efter varandra uppfattar dock ögat dessa som hela bilder. Detta uppfanns för att spara datamängd – att TV-kanaler skulle kunna skicka ut dubbelt så mycket information till samma data-storlek. Idag är detta dock inte ett problem längre, och interlaced är lite av en restprodukt från tidigare dagar.

 

Den ENDA gången jag ser skäl till att filma progressivt är när du ska filma snabba rörelser (t.ex. rallybilar) och vill använda en högre FPS. Många kameror har ett högre max-FPS om du filmar i interlaced – använd det då. (Men om kameran har lika hög FPS i progressivt som interlaced – kör progressivt).

 

Hoppas vi ses i sommar – då kan jag förklara noggrannare! 🙂

 

/David

info@sfvk.se